1/7/16

Lesions aquàtiques de l'estiu


Durant els mesos d'estiu és l'època en què es produeix un repunt de les lesions infantils. A Europa, cada any moren més de 5.000 menors de 19 anys per ofegament. Mentre que els traumatismes cranioencefàlics poden tenir repercussions greus tant per l'afectat, com per a la seva família i la societat, els gairebé ofegaments són també un problema greu, ja que algunes de les persones que sobreviuen a un ofegament pateixen un dany cerebral permanent. A més, els traumatismes, si són greus, poden provocar una discapacitat residual en el 50% dels casos. Alguns consells:

  1. No et llancis a l'aigua en zones desconegudes, amb poca profunditat o des d'una alçada elevada o on pugui haver-hi obstacles com pedres, branques o excés de banyistes.
  2. Comprova acuradament la profunditat de l'aigua abans de submergir-te i evita bussejar o saltar en aigües tèrboles on poden no ser visibles altres nedadors i objectes.
  3. Introdueix-te a l'aigua lentament o tira't de peu diverses vegades abans de fer-ho de cap. En aquest cas, recorda que els braços s'han de situar en prolongació del cos per protegir el coll i el cap. Sobretot cal comprovar que la profunditat mínima sigui d'un metre i mig.
  4. Si es produeix un accident, i davant la necessitat de trasllat, cal immobilitzar el coll del ferit, evitar moure la columna i avisar un professional perquè acompanyi l'accidentat, evitant els vehicles utilitaris particulars.