13/7/10

Cantada d'Havaneres de Calella 2010

L'Ajuntament de Palafrugell ens ofereix un parell de vídeos de resum de la Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell d'enguany.


La tradicional cantada d'havaneres de Calella de Palafrugell ha marcat l'inici de la temporada d'estiu a la zona de Calella, Palafrugell, Llafranc, Tamariu i Begur. El centre neuràlgic i l'ànima del cant ha estat la platja del Port-Bo, on els grups participants van omplir la nit amb els cants que recorden velles històries marineres.
En 2010, la 44a edició l'han compost 27 temes, que han anat elevant cap al cel interpretats per alguna de les formacions que ha pres part, els grups Peix Fregit, Els Cremats, Bergantí i Port-Bo. Cada formació ha interpretat cinc temes, i aquest any també s'ha donat llibertat als grups perquè un d'ells, si ho desitjaven, no tingués estrictament ritme de havanera.
Els sons greus dels cantants, les gorres de mariner i les samarretes de ratlles, però, no han estat els únics a pujar a l'escenari. Aquest any, com a artista convidada, la palafrugellenca Sílvia Pérez també ha omplert la nit amb la seva veu càlida. La cantant, guanyadora recentment del premi Martí i Pol de poemes musicats, va portar a Calella cançons com Vestida de nit o Allà a l'Havana.
La platja del Port-Bo s'ha quedat ràpidament petita per poder seguir el cant. Per això, com en edicions anteriors, s'ha pogut seguir des de les pantalles gegants que s'han instal lat a les platges del Canadell, Port Pelegrí, Llafranc o a la plaça Nova de Palafrugell.
En total, entre 30.000 i 35.000 persones van acudir, un any més, fidels a la cita i han escoltat els temes des de la sorra de la platja o sobre alguna de les prop de 300 embarcacions que han omplert el mar. La música, la nit càlida plena de barques i els tradicionals cremats -com no podia ser d'altra manera- han tornat a crear l'ambient mariner que converteix Calella de Palafrugell en la capital mundial de la havanera.
El cant s'ha tancat amb l'entonació, per part de tots els grups participants, de les ja històriques La Bella Lola -que ha omplert la nit de mocadors blancs- i El meu avi. Els versos d'Ortega i Monasterio han servit per posar el colofó a l'acte més concorregut de la Costa Brava.
font: Ajuntament de Palafrugell i diari La Vanguardia