12/1/10

Dues platges de Calella de Palafrugell i Tamariu tenen perill d'esllavissades

Un dels cartells que ha posat l'Ajuntament a l'accés a la platja del Golfet. Foto: ÒSCAR PINILLA.

El Departament de Costes del Ministeri de Medi Ambient fa set mesos que té al calaix una petició urgent de l'Ajuntament de Palafrugell. El consistori baix-empordanès reclama a Costes que apliqui mesures correctores per evitar esllavissades a les platges d'Aigua Dolça, a Tamariu, i el Golfet, a Calella. Un informe municipal adverteix del risc que suposa la inestabilitat dels talussos a l'entorn d'aquests dues platges, dels penya-segats i del camí de ronda. En el requeriment fet al ministeri s'insisteix en la necessitat d'evitar el risc i perill que representa la situació actual per als veïns i els turistes que visiten el municipi.
Costes encara no ha atès el requeriment fet per l'Ajuntament de Palafrugell el mes de juliol passat en què reclama mesures per corregir la perillositat dels talussos als entorns de dues platges a Tamariu i Calella. L'Ajuntament requereix al Ministeri de Medi Ambient que actuï amb l'objectiu d'assegurar les parets de pedra de la platja del Golfet, al nucli costaner de Calella, i d'Aigua Dolça, a Tamariu. Amb la documentació que es va enviar al govern espanyol, els responsables municipals van adjuntar un informe municipal en què s'adverteix del risc que suposa la inestabilitat d'aquests murs, dels penya-segats i del camí de ronda que porta fins a la platja, ja que en els darrers mesos s'havia detectat l'increment de perill d'esllavissades.
La principal petició realitzada pel municipi era la col·locació d'una xarxa metàl·lica protectora damunt els talussos per evitar el despreniment de les roques.
En el darrer requeriment, l'Ajuntament reclama una actuació amb caràcter d'urgència, i recorda que el nucli de Calella és una destinació turística molt important a la Costa Brava. Aquest fet provoca que durant la temporada d'estiu s'incrementi considerablement el nombre de persones que visiten la platja i el seu entorn. En el nou requeriment fet al ministeri s'insisteix en la necessitat d'evitar el risc i el perill que representa la situació actual.

Les escales d'accés a la platja del Golfet estan tapiades des de fa anys

El departament de Costes del Ministeri de Medi Ambient no només té obert el requeriment de l'Ajuntament de Palafrugell sobre les esllavissades, sinó que també té diversos projectes aturats al municipi baix-empordanès. És el cas de Calella de Palafrugell, on murs de ciment i totxos cobreixen des de fa anys el camí de ronda i l'accés a la platja del Golfet. L'accés a aquesta platja és impossible des del carrer dels Castellers –a la imatge–, tot i que hi ha unes escales ja preparades per poder accedir fàcilment a aquest indret. Però quatre murs de ciment –un a l'inici de les escales, dos al mig i un altre a la platja– i l'abundant vegetació que ha crescut sense control fan impossible la circulació en aquest camí. Per poder baixar a la platja del Golfet cal agafar les escales que hi ha més avall, al carrer del Cap de Planes, on tenen l'inici o el final, depèn de com es miri, el camí de ronda de Calella i un sender de gran recorregut (GR).

Font: El Punt.cat de 12 de gener de 2010