3/4/09

brunyols de l'Empordà

En l’època de Setmana Santa és tradicional a les cases de l’Empordà l’elaboració de brunyols. No és una tradició en desús, ja que es continua fent avui en dia. La recepta que us ofereixo ha estat transmesa de generació en generació, així que segurament podreu comprovar com és igual o similar a altres llocs d’aquesta zona.
Antigament era habitual anar passant una pastera de casa en casa, per tal de fer la massa. Una pastera és una taula forta de fusta, de mitjana alçada, amb un recipient també de fusta, ideal per elaborar la massa sense haver d’estar gaire ajupit.
Quan es fan brunyols, se’n fan molts, ja que és tradició oferir-ne a la família, als veïns, als amics i als convidats i tenir-ne per diversos dies.
Els nens poden acompanyar els brunyols amb llet, i els adults amb garnatxa.

Ingredients (per a un munt de brunyols):
- 6 Kg. de farina.
- 6 dotzenes d’ous.
- 2 gots d’anís.
- 1 got de llet.
- ¼ Kg. de mantega.
- 2 Kg. de sucre.
- ¼ Kg. de matafaluga.
- 6 llimones (sols s’aprofita la ratlladura).
- 2 tubs d’aroma de llimona.
- 1 tub d’aroma de vainilla.
- Un pessic de sal.
- 300 g. de llevat de París.
- 3 litres d’oli de girasol.
- 1 litre d’aigua.

Estris:
- Fregidora gran.
- Olla.
- Un recipient per fer la massa.
- Colador.
- Una branca de llorer.
- Draps.
- Unes pinces de mànec llarg.

Elaboració: bullir en l’olla 1 litre d’aigua amb la meitat de la matafaluga. Colar i afegir el llevat i la mantega. Afegir la ratlladura de les 6 llimones, la meitat del sucre, la sal, els ous, la llet, els tubs d’aroma, la resta de la matafaluga i ½ got d’anís. A continuació, afegim la farina i amassem fins obtenir una massa compacte. Deixem reposar al menys 3 hores en un recipient enfarinat, en un lloc calent, amb la massa tapada amb draps. Veurem que la massa incrementa el seu volum considerablement.
A continuació, agafem petits bocins de la massa, els donem forma de brunyol i els anem fregint a la fregidora amb l’oli bullint, posant-los amb les pinces, que tinguin espai per surar sense enganxar-se.
Quan estiguin cuits, posem els brunyols sobre un plat amb sucre, els voltegem i a continuació els posem en un altre recipient, on els esquitxarem d’anís amb la branca de llorer.
Els deixem refredar una mica abans de menjar-nos-els.
Si n’hem fet molts, els podem congelar i escalfar al microones un altre dia. Que vagi de gust.